Welke invloed hebben verduurzaming en het energielabel op de waarde van mijn woning?
Er zijn ontelbare manieren om jouw huis te verduurzamen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, triple glas, vloer-, dak- of spouwmuurisolatie. Dit is gelukkig ook nodig nu de gasprijzen de pan uit rijzen. Maar wat is het werkelijke rendement van het verduurzamen van jouw huis naast een gunstig energielabel? En hoe beïnvloedt een positief energielabel de waarde van jouw woning eigenlijk? Veel mensen vragen zich dit af en daarom is het hoog tijd om in deze blog dieper op deze vragen in te gaan.
Flink prijsverschil
Het is geen verrassing meer dat energiezuinige woningen in trek zijn. De afgelopen maanden zijn de prijsverschillen tussen woningen met een laag en hoog energielabel aanzienlijk toegenomen. In de huidige woningmarkt, waar zowel het aanbod als de onderlinge concurrentie groeit, kan een gunstig energielabel het verschil maken. Woningen met een groen energielabel worden momenteel nog regelmatig boven de vraagprijs verkocht. Uit onderzoek blijkt ook dat duurzame woningen aanzienlijke voordelen hebben, zoals gemeld door de NOS. Het onderzoek stelt dat een woning met energielabel C (afhankelijk van de locatie) gemiddeld 11,6 procent meer opbrengt dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Op de huidige woningmarkt kan dit een verschil maken van € 50.000,-. Dit lijkt wel bizar, nietwaar?
Wat is het voordeel van een groen energielabel?
Op dit moment heeft ruim 40 procent van alle woningen in Nederland nog geen geregistreerd en geldig energielabel, waarvan een groot deel hoogstwaarschijnlijk geen groen energielabel zal ontvangen. Dit is jammer, vooral wanneer je bedenkt dat elke stap naar een groen(er) energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Bovendien blijkt uit onderzoek dat woningen met een groen energielabel minder sterk teruglopen in verkoopaantallen, minder in prijs dalen en sneller verkocht worden.
Het is ook belangrijk om op te merken dat woningen met een ongunstig energielabel hogere maandlasten hebben als het gaat om energie en gas. Maar zijn deze woningen dan niet verkoopbaar? Zeker wel! In de meeste gevallen zijn deze woningen ouder en hebben ze veel sfeer. Het energielabel heeft echter wel een grote invloed op de waarde en het verkoopproces van deze huizen, vooral als het gaat om geel, oranje of rood energielabel.
Hoe beter je energielabel, hoe beter het is voor je woningwaarde
Een investering in verduurzaming leidt niet alleen tot een hogere waarde van jouw woning, maar ook tot besparing op energiekosten. En er is nog meer goed nieuws: wist je dat een gunstig(er) energielabel ook kan leiden tot een rentekorting op jouw hypotheek? Door te investeren in de verduurzaming van jouw woning draag je niet alleen bij aan het milieu, maar werk je bij sommige hypotheekverstrekkers ook toe naar lagere maandlasten. Dat is toch een win-win situatie?
Nu jij?
Wij zijn ervan overtuigd dat het loont om jouw woning te verduurzamen. Hoewel de exacte cijfers afhankelijk zijn van de situatie en lastig op afstand te bepalen zijn, blijft het feit dat een gunstig energielabel bijdraagt aan een goede, financieel voordelige en snelle verkoop van jouw woning. Op de website Verbeterjehuis, een initiatief van Milieu Centraal en de Rijksoverheid, vind je alle informatie die je nodig hebt over verduurzaming, inclusief verbeteropties, leningen, subsidies, een kennisbank en aangesloten partners binnen jouw gemeente.
Heb je nog geen energielabel aangevraagd voor jouw woning? Sinds begin 2021 vindt de beoordeling niet meer online plaats, maar komt er een inspecteur bij jou thuis langs. Je kunt ook terecht bij ons voor een adviesgesprek over de verduurzaming van jouw woning.
Ben jij benieuwd wat jouw huis in de huidige woningmarkt zal opbrengen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij komen graag bij je langs voor een kennismaking en gratis waardebepaling.